Forskning viser, at fysisk aktivitet har en positiv effekt på børns evne til at koncentrere sig, deres hukommelse og deres motivation for at lære. Efter skolereformen i 2013 blev det obligatorisk, at folkeskolens elever skal bevæge sig 45 minutter om dagen. Et tiltag, som både elever og lærere vurderer, gør eleverne mere læringsparate.
Skole OL bidrager til at opnå denne målsætning. Samtidig forsøger projektet at rokke ved den sociale ulighed i sundhed, der i mange tilfælde manifesteres i barndommen, og som ses i forhold til børn og unges fysiske aktivitet, hvor socialt dårligt stillede børn og unge er mindre fysisk aktive end øvrige børn og unge.
Skole OL kan desuden medvirke til at øge det enkelte barns glæde ved at være idrætsaktiv og bidrage til, at lysten til at bevæge sig fortsætter i ungdommen og som voksen.
"Når man løber sine runder, og alle står og hepper - det er bare fedt"
Skole OL har været afholdt siden 2008 og er Danmarks officielle olympiske skoleaktivitet for børn bestående af klassekonkurrencer i forskellige sportsgrene for 3. – 8. klassetrin.
Der konkurreres bl.a. i discipliner som atletik, bordtennis, bowling, bueskydning og orienteringsløb. Parasport indgår også i Skole OL, så børn med fysiske udfordringer kan konkurrere på lige fod med deres klassekammerater.
Fælles for alle konkurrencerne er, at det er HELE klassen, der konkurrerer sammen som et hold.